Ik dacht altijd dat het een onwijs gedoe was om zelf erwtensoep te maken. Maar dat is het helemaal niet! Het is juist erg makkelijk. Je moet alleen een beetje geduld hebben.
Op ‘koken met Karin’ las ik haar artikel hierover. En daardoor geïnspireerd om het ook zelf eens te proberen! Dus alles genoteerd, en op naar de supermarkt. De Lidl in dit geval. Alleen die had niet alles wat ik zocht. Maar wel een ‘erwtensoep pakket’. Met daarin 1 prei, 1 ui, 1 winterpeen, een kwart knolselderij, 2 takjes bladselderij en zelfs 500 gram spliterwten. Nou vooruit, dan doen we het daarmee! Hier vind je het originele recept erwtensoep. Hieronder vind je ’t recept zoals ik ’t gemaakt heb. Met wat dus afwijkende hoeveelheden.
Wat heb je nodig voor ± 8 personen:
– 500 g spliterwten
– 1 rookworsten
– 1 schouderkarbonades
– 1 speklapje
– 1 grote winterpeen
– 1/4 selderijknol
– 1 prei
– 1 grote ui
– 2 takjes bladselderij
– 3 laurierblaadjes
– zout en peper
– 2 liter water
Zo maak je het:
– Spoel de spliterwten grondig af.
– Doe in een pan met 2 liter water.
– Voeg de karbonade, speklap, laurierblaadjes en zout toe.
– Breng de soep aan de kook en laat een half uur zachtjes koken.
– Snij intussen de ui, prei, winterpeen en knolselderij in kleine stukjes.
– Hak ook de bladselderij.
– Schep regelmatig het grijze schuim van de soep af.
– Doe de groente en bladselderij in de pan.
– Kook net zolang tot de erwten van gaarheid helemaal uit elkaar vallen.
– Dat duurt zeker een uur! (Hier komt dus het gedeelte dat je geduld moet hebben…)
– Roer af en toe en voeg wat kokend water toe als het te dik wordt.
– Ik denk dat ik in totaal nog wel een liter water heb toegevoegd!
– Haal het vlees uit de pan en snij in stukjes.
– Doe het terug in de pan, samen met de intussen in plakjes gesneden rookworst.
– Laat nog een kwartiertje sudderen.
– Voeg eventueel nog zout en peper toe.
– Eet smakelijk!
Wij vonden het erg lekker! Zelfs Jens en Lana smulden ervan. Oké Lana was wel een beetje kieskeurig. Want bij elk hapje moest natuurlijk wel een beetje rookworst bij zitten, dat snap je 😉 .
Het is een fijn recept voor op een luie zondagmiddag. De soep die lekker pruttelt, terwijl je zelf van alles en nog wat doet in huis. Zeker met deze temperaturen erg lekker!
Ik heb de snert in de middagslaap van Jens en Lana aangezet rond een uur of 2. En met het avondeten weer wat opgewarmd. En alle groenten waren zooooo zacht, heerlijk! En ook makkelijk te eten voor Jens en Lana. In hun bordjes heb ik alleen de karbonade en speklap eruit gehaald.