Stamppotparade: Boerenkool

Met winter hoor je stamppotten te eten, vind ik ;). Ik ben dan ook gek op de oer Hollandse stamppotten. Deze zul je komende woensdagen in Januari dan ook op Fris&Vrolijk zien verschijnen. De eerste is toch wel DE winterklassieker: Boerenkool!

recept boerenkool

Ook fijn dat in deze tijden de stamppot groenten, rookworst, kruimige aardappelen vaak in de aanbieding zijn. Dus ook nog eens goed voor de portemonnee ;).

Wat ben je voor boerenkool nodig:
– 1 kilo kruimige aardappelen
– 600 gram gesneden boerenkool
– 25 gram boter
– azijn
– 200 ml melk
– zout, peper en nootmuskaat
– 125 gram magere spekreepjes
– rookworst

Zo maak je het:

  1. Schil de aardappels, snij ze in stukken zodat ze sneller gaar worden en was ze even af. Boerenkool in een grote pan doen en hier de aardappels bovenop leggen. Ongeveer 250 ml water en 1 theelepel zout toevoegen. Op matig hoog vuur boerenkool en aardappels afgedekt aan de kook brengen. Kook het in ongeveer 25 minuten gaar.
  2. Bak ondertussen de spekreepjes uit in een koekenpan, zonder verder olie of boter toe te voegen. Zonder olie en boter worden de spekreepjes namelijk lekker knapperig. Bereid de rookworst volgens de aanwijzing op de verpakking.
  3. Giet nu de boerenkool en aardappels af. Met een aardappelstamper de boerenkool en aardappels fijnstampen. Verwarm ondertussen de melk. Voeg de boter en azijn toe. Alles goed door elkaar roeren en steeds iets van de warme melk toevoegen, net zo lang tot alles smeuïg is.
  4. Al roerend de stamppot nog even doorwarmen. Voeg de uitgebakken spekreepjes toe. Breng het geheel op smaak met zout, peper, nootmuskaat en eventueel een scheutje azijn.

Variaties:
Lekker bij boerenkool is piccalilly.
Maar ook satésaus kan prima bij boerenkool.
Voor een meer pittige variant kun je ketjap aan de spekjes toevoegen,
en bij stap 3 kun je aan de stamppot ook ketjap en sambal toevoegen.
Een andere optie om het iets pittiger te maken is om bij stap 3 mosterd toe te voegen.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *