Pannenkoeken

Pannenkoeken… hmmmm…. Ja die worden hier nogal eens gemaakt! Helemaal lekker met dit weer. Kopje kaneelthee erbij… mmmmm…. 🙂 Ik hou van dunne pannenkoeken! Hier deel ik mijn recept!

recept pannenkoeken

Eigenlijk gooi ik tegenwoordig meestal 2 of 3 eieren, wat bloem, melk, zout en kaneel op gevoel door elkaar. Maar ik ben ooit begonnen met dit basisrecept:

Nodig:
– 2 eieren
– 500 ml melk
– 250 gr bloem
– Zout
– Olijfolie om in te bakken

Hoe maak je het
– De bloem en zout in een beslagkom doen (eventueel zeven, zodat je geen klonten krijgt).
– Beetje melk erbij, goed roeren met garde of mixer.
– Steeds beetje bij beetje het melk erbij.
– En goed blijven roeren/mixen zodat je geen klonten krijgt.
– Eieren erbij, en nog even goed roeren/mixen.
– Koekenpan verwarmen met olijfolie, wachten tot die echt goed warm is!!!
– Belangrijk! Anders mislukt je eerste pannenkoek, wat echt niet nodig is.
– Dan met een soeplepel wat beslag in de pan doen.
– En meteen draaien met de pan, zodat het beslag uitloopt tot het de hele bodem bedekt.
– Het vuur trouwens niet te hard zetten, maar gewoon een beetje mee spelen.
– Je merkt vanzelf als ’t niet goed gaat 😉
– Als de pannenkoek aan de bovenkant ‘droog’ is en aan de onderkant mooi bruin kleurt.
– Dan pas omdraaien!
– Andere kant nog even bakken, en klaar is je pannenkoek!

En verder
Ik maak meestal een hele stapel in 1x. De pannenkoeken die ik klaar heb, leg ik op een bord. Dat dan weer op een pan met water en azijn staat. Die pan staat ook op laag vuur. Hierdoor worden de pannenkoeken mooi zacht, en blijven ze lekker warm! En na de tijd trekt de pannenkoekengeur mooi in het azijn.
Volgens mij gebruik ik tegenwoordig nog iets meer melk. Dunne pannenkoeken vind ik lekker, tenzij je er een pannenkoek shoarma o.i.d. van maakt. Dan kun je beter weer wat meer bloem toevoegen, zodat je stevigere pannenkoeken krijgt.
Sommigen bakken in zonnebloemolie. Dit heb ik ook geprobeerd, maar ik weet niet hoor. De pannenkoeken worden er veel ‘vetter’ door om aan te pakken. Ik vond de smaak er ook niet echt beter op worden. Dus ik blijf bij olijfolie 😉 .
Als je pannenkoeken over hebt, kun je ze tot de volgende dag bewaren. Maar je kunt ze ook invriezen. Handig als je even een keer geen zin hebt in koken.
Hmmmmm ik HOU van pannenkoeken! Ooit ga ik nog een receptenboekje voor mezelf maken. Alle recepten liggen al klaar, nu nog tijd vinden om het te maken haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *