Hoe kan ik toch in slaap vallen!

Oké, de laatste tijd komt er nogal veel op ons af. Vooral door onze komende verhuizing en werk. Daardoor draaien mijn gedachten overuren, en kan ik ’s avonds niet meer goed in slaap vallen. Ook als ik iets heb ontdekt wat ik helemaal enthousiast over ben kan ik slapen wel vergeten. Maar wat kan ik hier nu toch aan doen? Lang leve google 🙂

Slapen

Oké mijn gedachtes blijven dus malen, hoe kan ik dit stoppen? Op het mooie internet heb ik een paar tips en ideeën gevonden. In het algemeen vind je overal dat het het beste is om een uur voordat je gaat slapen proberen te ontspannen. Maar hoe…

Hoe stop je jouw gedachten?
Een manier is om je ogen te sluiten en en herhaal in gedachten een neutraal woord bijvoorbeeld ‘de’, één of twee keer per seconde. Door de herhaling wordt je vanzelf suf.

Schrijf het van je af
Probeer ’s avonds alles op te schrijven wat er die dag is gebeurd.
Begin met het laatste eerst en werk dan terug naar wat er eerder die dag gebeurd.

Lezen
Het lezen van een boek kan ontspannen werken. Maar als je een te spannend boek hebt werkt dit averechts omdat je wilt weten hoe het af loopt en maar blijft lezen. Het maakt juist je geest weer actief in plaats van rustig. Dus een lekkere chicklit of een tijdschrift is prima slaapvoer :).

Relaxmomentjes
Het kan fijn zijn om een warme douche of een warm bad te nemen. Nu moet je niet meteen je bed induiken maar even een kwartiertje nog je lichaam iets laten afkoelen.
Je kan douchen/baden met bijvoorbeeld iets met lavendel geur, dit werkt ontspannend.

Drink wat
Kamillethee kan je helpen te ontspannen.
Ook een warme beker melk met wat anijs is een goede afsluiter van de dag.

Je hele lichaam ontspannen
Deze oefening moest ik vroeger van de fysio ook doen, omdat ik nogal moeite had om me überhaupt te kunnen ontspannen ;).
Vanaf je tenen tot je hoofd je lichaam aanspannen en weer ontspannen.
Je begint dan eerst je tenen een paar tellen aan te spannen en dan weer te ontspannen. Vervolgens hetzelfde met je voeten. Daarna je onderbenen erbij etc tot je je hele lichaam deel voor deel erbij hebt aangespannen en daarna hebt ontspannen. Als je rustig begint te worden en je voelt je lichaam ontspannen is het tijd om te gaan slapen. Anders deze oefening nog een keer doen.

Bewegen
Het kan zijn dat je gedachten overuren draaien, maar dat je lichaam nog helemaal niet moe is. En daardoor dus nog niet kan slapen. Je kan dit voorkomen door dagelijks een half uur te sporten of wandelen. Doe dit niet vlak voordat je wilt gaan slapen, want door
het sporten word je eerst extra actief. Pas een tijdje daarna voel je je voldaan en slaperig.

Melatonine
Op zich ben ik niet zo van de medicijnen, maar volgens mij kan deze niet zoveel kwaad. Het is een lichaamseigen stof, waardoor je wat slaperiger wordt. En daardoor dus ook makkelijker in slaap kunt vallen. Het is geen slaaptablet, het helpt je alleen om in slaap
te vallen. Het is zo’n lage dosis dat het gewoon bij de drogist te verkrijgen is.

Nog steeds geen slaap kunnen vatten?
De NTR heeft in 2005 een ‘Beter slapen cursus‘ uitgezonden.
Deze kun je nog steeds volgen op internet.


Bronnen

Bron 1
Bron 2
Bron 3

 

Eén gedachte over “Hoe kan ik toch in slaap vallen!

  1. Ik ontdek net je blog. Wat ziet het er hier fris en gezellig uit. En je schrijft ook leuk, ik ga je volgen.

    Bekend probleem trouwens van die stuiterende gedachten en niet kunnen slapen. Bij mij werken de warme douche, kop thee en de ‘bodyscan’ goed.

    Hopelijk slaap je zelf nu ook beter de komende nacht. Weltrusten 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *